Προστασία Αρχείων και Βιβλίων (Conserver)

Εδώ και πολλά χρόνια η κοινότητα των συντηρητών, που ειδικεύονται στην συντήρηση του χαρτιού, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο δεν έχει δώσει λύση κανείς έως τώρα. Το πρόβλημα αυτό ονομάζεται Υγρασία. Η υγρασία είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγο για τις καταστροφές που προκαλούνται στα βιβλία. Δημιουργείται είτε εξαιτίας των κακών συνθηκών φύλαξης είτε λόγω κάποιας απρόσμενης πλημμύρας. Είναι άμεσα υπεύθυνη για την δημιουργία της μούχλας αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για προσβολή των βιβλίων από έντομα όπως π.χ. το Silverfish.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και έχοντας υπόψη όλα αυτά τα προβλήματα και μετά από συζητήσεις με διευθυντές βιβλιοθηκών και συντηρητές εκφράστηκε η ανάγκη για ένα μηχάνημα το οποίο θα ήταν φθηνό, ανθεκτικό και πάνω από όλα αξιόπιστο και εύκολο στην χρήση του και το οποίο θα μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά την οποιαδήποτε συλλογή βιβλίων και αρχείων. Έτσι, κατασκευάστηκε το Conserver.Προστασία Αρχείων και Βιβλίων - Conserver

Το Conserver δημιουργήθηκε για την διαφύλαξη αρχείων και βιβλίων χρησιμοποιώντας κενό αέρος και πάνω από δεκατέσσερα χρόνια προστατεύει πολιτιστικούς θησαυρούς σε όλο τον κόσμο. Η εκμάθηση της χρήσης του είναι μία πάρα πολύ εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν απαιτεί κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση από τον χρήστη.

Τρόπος Λειτουργίας
Το Conserver αφαιρεί τον αέρα από τον ειδικό πλαστικό φάκελο στον οποίο περιέχεται το αντικείμενο προς φύλαξη. Έπειτα ο φάκελος σφραγίζετε αεροστεγώς και έτσι λόγω της απουσίας του οξυγόνου σταματάει η διαδικασία της οξείδωσης, η ανάπτυξη των μυκήτων και λόγω του ίδιου του φακέλου, ούτε τα έντομα έχουν πρόσβαση στο υλικό μας.
Ως αποτέλεσμα, το πολύτιμο αρχείο μας ή η συλλογή μας καθίστανται απρόσβλητο από ενδεχόμενες πλημμύρες ή προσβολές, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο χώρος που καταλαμβάνουν οι τεράστιες στοίβες χαρτιών και εγγράφων φτάνοντας και το 40% σε εφημερίδες. Έτσι, κάνουμε και εξοικονόμηση κερδίζοντας περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

Προαιρετικές Συσκευές
Το Conserver μπορεί να δεχθεί κάποιες επιπλέον συσκευές σε όλες του τις εκδόσεις οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν μετά από δικό σας αίτημα.

Dry
Αυτή η συσκευή βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση που τα αντικείμενα έχουν βραχεί. Ουσιαστικά λειτουργεί ως αφυγραντήρας και μπορεί να αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες νερού από το υλικό μας χωρίς την χρήση κρυογονικών ή χημικών μεθόδων απομάκρυνσης του νερού. Έτσι, σταματά ακαριαία η ανάπτυξη των μυκήτων. Το επιπλέον νερό οδηγείτε σε μία μικρή δεξαμενή την οποία αδειάζουμε εμείς.

Steryl
Η συσκευή αυτή αποστειρώνει τον εναπομείναντα αέρα εντός του φακέλου και ουσιαστικά καταστρέφει μικροοργανισμούς που μπορεί να βρίσκονται εντός του φακέλου όπως βακτήρια κτλ. Έτσι η ποιότητα του αέρα εντός του φακέλου βελτιώνεται και το αντικείμενό μας καθίστανται πιο ασφαλές.

Anoxy
Το Conserver δεχόμενο αυτή την συσκευή αποκτά την δυνατότητα δημιουργίας ανοξικού περιβάλλοντος εντός του φακέλου με πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο και πιο σημαντικό πλεονέκτημα του ανοξικού περιβάλλοντος είναι η απεντόμωση που γίνεται στα υλικά μας διότι σε περιβάλλον οξυγόνου κάτω από 0.4% σκοτώνονται μέχρι και τα αυγά. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η οξείδωση π.χ. του χαρτιού (το κιτρίνισμα) σταματά και μαζί με αυτή σταματά και η καταστροφή του.

Το Conserver έχει μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν υπερπολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Εntomokil ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε Ελλάδα και Κύπρο της RGI biosteryl και με την 15ετη εμπειρία της σε θέματα απεντομώσεων έργων τέχνης μπορεί να σας δώσει λύση σε πολλά προβλήματα που σας απασχολούν.