Ατοξικές Απεντομώσεις Έργων Τέχνης

Τα τελευταία χρόνια και κατόπιν παροτρύνσεων από την ΕΟΚ έχει πραγματοποιηθεί μία μεταστροφή στο θέμα των απεντομώσεων για την χρήση περισσότερο οικολογικών μεθόδων καταπολέμησης εντόμων. Η εταιρεία μας σεβόμενη το περιβάλλον που ζούμε πραγματοποιεί Ατοξικές Απεντομώσεις, καταργώντας πλήρως τα φάρμακα.

Η Entomokil  εισήγαγε  την Ατοξική Μέθοδο VE.LO.XY. κατ' αποκλειστικότητα για όλη την Ελληνική αγορά, η οποία ανακαλύφθηκε με την σύμπραξη και την έρευνα τεσσάρων ερευνητικών κέντρων από την Ευρώπη και στηρίζεται στην απουσία του οξυγόνου από τον αέρα που αναπνέουν τα έντομα.

Η μέθοδος αυτή αφορά τις απεντομώσεις υλικών που είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά δηλαδή Χαρτί - Ξύλο - Ύφασμα και Δέρμα και τα οποία μπορούν να μετακινηθούν.

Εφαρμογή:

Για κάθε αντικείμενο που πρόκειται να απεντομωθεί κατασκευάζουμε μια σακούλα από ειδικό νάϋλον, στο μέγεθος του αντικειμένου και την κλείνουμε αεροστεγώς. Με ειδικά όργανα αφαιρούμε το οξυγόνο του αέρα και όταν ο μετρητής μας δείξει ότι μέσα στην σακούλα έχουμε παρουσία οξυγόνου μικρότερη του 0,2%, τότε αποσυνδέουμε την σακούλα από το σύστημα και την αφήνουμε για 21 ημέρες. Στο διάστημα αυτό έχει σκοτωθεί κάθε έντομο σε οποιαδήποτε μορφή, δηλαδή αυγό, προνύμφη, νύμφη και ώριμο έντομο.

Είναι η μόνη Ατοξική μέθοδος η οποία υπάρχει όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, η οποία χρησιμοποιεί τον ατμοσφαιρικό αέρα και όχι βιομηχανικά αέρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα αντικείμενα. Επίσης, μπορεί ταυτόχρονα να διαμορφωθεί η κάθε σακούλα ώστε ν’ απεντομωθεί από ένα βιβλίο έως και αντικείμενα ανεξαρτήτου μεγέθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απεντόμωση με την μέθοδο αυτή ξύλινου αγάλματος μεγέθους 4μ x 10μ.

 • Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για την απεντόμωση βιβλίων και άλλων Έργων Τέχνης σε διάφορες Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Ιδιωτικές συλλογές κ.λ.π. όπως:
 • Στο Άγιο όρος, Ρώσικο μοναστήρι, Μεγ. Λαύρας και Ιβήρων.
 • Στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, απεντόμωση 100.000 βιβλίων.
 • Στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής, Νίκαιας, Τυρνάβου και Αμπελακίων.
 • Στα Γενικά αρχεία του Κράτους, στα Κύθηρα.
 • Στην Βιβλιοθήκη της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Κνωσό.
 • Στο Μουσείο Μπενάκη.
 • Στην βιβλιοθήκη του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.
 • Στην Εθνική Πινακοθήκη
 • Στα Χανιά στην προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου
 • Στα Ιστορικά Αρχεία της Εθνικής Τράπεζας και
 • Σε πλήθος άλλων πελατών όπως σε Ιδιωτικές Συλλογές με σπάνια βιβλία, με πολύτιμες αντίκες και άλλα Έργα Τέχνης. 

H Entomokil μπορεί να αναλάβει να απεντομώσει κάθε αντικείμενο από χαρτί - ξύλο - ύφασμα - δέρμα που έχει προσβληθεί από έντομα, ανεξαρτήτου μεγέθους και αξίας του αντικειμένου, ενώ η απεντόμωση γίνεται στον χώρο του πελάτη και με την παρουσία του πελάτη χωρίς να χρειασθεί να μεταφερθεί ο πελάτης ή να επηρεασθεί η εργασία του δεδομένου ότι είναι απόλυτα Ατοξική μέθοδος και με 100% επιτυχή αποτελέσματα.

Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι σκοτώνει και κάποιους αερόβιους μικροοργανισμούς, μύκητες, άρα και κατά ένα μικρό ποσοστό κάνει και απολύμανση των αντικειμένων.