Καταπολέμηση Μύγας - Μυγάκια

Οι μύγες, εκτός από τον ενοχλητική τους παρουσία, εγκυμονούν κινδύνους και για την δημόσια υγεία καθώς κουβαλούν πολλά παθογόνα μικρόβια. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί σε κοινή οικιακή μύγα (musca domestica) πληθυσμός με περισσότερα από 100 διαφορετικά παθογόνα μικρόβια, επικίνδυνα για την υγεία.

Ο βιολογικός τους κύκλος είναι αυγό, προνύμφη, νύμφη, ώριμο έντομο και η διάρκειά του κυμαίνεται από 6 έως 45 ημέρες, με ιδανική θερμοκρασία 24-28 οC. Συνήθως χρησιμοποιούν κρέας ή κομμάτια φαγητού για να εναποθέσουν τα αυγά τους απ’ όπου και θα τραφούν μόλις σκάσουν. Συχνά συναντώνται και στα λουλούδια για να τραφούν από το νέκταρ τους.

Είδη Μύγας

Οι μύγες ανήκουν στην τάξη των δίπτερων και υποτάξη Brachycera. Υπάρχουν πολλά είδη που συναντώνται αλλά τα κυριότερα είναι:

Οικιακή Μύγα – Musca Domestica linnaeus
Το μέγεθός της είναι συνήθως 4 – 7,5 mm. Η θηλυκιά τοποθετεί τα αυγά της σε υγρά σημεία σε δεσμίδες των 75-150 αυγών, ενώ συνολικά στη διάρκεια της ζωής της εναποθέτει 5-6 δεσμίδες. Η διάρκεια της ζωής των ενήλικων εντόμων διαρκεί 15-25 ημέρες. Πετάνε γύρω στο 1,5 με 2 μέτρα από το έδαφος και δεν απομακρύνονται από το σημείο που έχουν τοποθετήσει τα αυγά τους, ιδίως εάν η τροφή είναι επαρκής.

Πράσινη Μύγα – οικογένεια calliphoridae (calliphora spp) 
Η πράσινη μύγα έχει μέγεθος 4 – 16 mm. Χρησιμοποιεί κομμάτια φαγητού για να τοποθετήσει τ' αυγά της και είναι φορέας πολλών μικροβίων. Πολλά είδη χρησιμοποιούν κομμάτια κρέατος και κουφάρια άλλων ζώων, όπως νεκρών ποντικιών και νεκρών πουλιών για ν’ αναπτυχθούν. Μάλιστα, συνήθως είναι και τα πρώτα έντομα που καταφθάνουν μόλις ένα ζώο πεθάνει.

Κρεατόμυγα – οικογένεια Sarcophagidae
Το μέγεθός της είναι 7,5 - 15 mm. Συνήθως βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, σε λουλούδια ή σε σαπισμένα φαγητά, στα σκουπίδια κτλ. Επίσης, έλκονται πολύ από το κρέας και από ψοφίμια ζώων, ποντικιών κα, ενώ παρασιτούν επάνω σε άλλα ζώα.

Μυγάκι των φρούτων – οικογένεια Drosophilidae 
Το μυγάκι των φρούτων έχει μέγεθος 3 – 4 mm. Βρίσκεται κοντά σε φρούτα και χυμούς, όπου και εκεί κοντά εναποθέτει τα αυγά του. Από ένα ώριμο έντομο χρειάζεται 8 – 10 ημέρες για να προκύψει άλλο ώριμο έντομο, ενώ κάθε φορά εναποθέτει ως και 500 αυγά.

Μυγάκι των φρεατίων – οικογένεια Psychodidae 
Το μέγεθός του είναι 1,5 - 5 mm. Βρίσκεται οπουδήποτε μπορεί να υπάρξει υγρασία. Σπασμένοι σωλήνες και στάσιμα νερά είναι οι πιο πιθανοί παράγοντες ανάπτυξής του. Συνήθως ζουν για 2 εβδομάδες ενώ δεν θεωρούνται ότι μεταφέρουν ασθένειες.

 

Αντιμετώπιση

Οι μύγες, όπως και κάθε άλλο ιπτάμενο έντομο, θα πρέπει αρχικά να περιοριστούν με προληπτική δράση. Ο καλλίτερος τρόπος για να τις αποφύγουμε είναι η καθαριότητα και η μόνωση των χώρων. Οι ψεκασμοί δίνουν μία προσωρινή λύση αλλά θα πρέπει να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τα προληπτικά μέτρα ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Επίσης, η χρήση εντομοπαγίδων βοηθά σημαντικά, αλλά μόνον αυτών που διαθέτουν αυτοκόλλητη επιφάνεια για την σύλληψη των ιπταμένων εντόμων. Υπάρχουν εντομοπαγίδες που σκοτώνουν τις μύγες με ηλεκτρική εκκένωση με αποτέλεσμα το έντομο να κατακερματίζεται και τα διάφορα μέρη του σώματός του να πέφτουν επάνω στους πάγκους και στα τρόφιμα, οπότε να είναι πιθανόν ακόμη και να τα εισπνεύσουμε! Αυτές είναι ακατάλληλες.

Η μόνωση των χώρων γίνεται ή με σίτες ή με πλαστικές κουρτίνες ή με αεροκουρτίνες ή με άλλα μέσα ανάλογα τον χώρο. Η Entomokil μπορεί να σας προμηθεύσει όλα αυτά τα είδη και ανάλογα με τις ανάγκες σας να σας προτείνει την ιδανικότερη λύση.

Συνοψίζοντας λοιπόν πρέπει να:

  • Ασφαλίσουμε τον χώρο μηχανικά, όσο το δυνατόν καλύτερα.
  • Απομακρύνουμε φαγητά, σκουπίδια και οτιδήποτε μπορεί ν’ αποτελέσει “φαγητό”.
  • Σταματήσουμε τις διαρροές και να μην υπάρχουν καθόλου στάσιμα νερά.
  • Κάνουμε απεντόμωση για να εξαφανίσουμε το πρόβλημα.

Η Εντομοκιλ μπορεί να σας δώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της μύγας. Καλέστε μας Άμεσα για έναν έλεγχο του χώρου και για να συζητήσουμε τρόπους προστασίας του χώρου σας.

Κλείσε Ραντεβού Τώρα

Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr