Καταπολέμηση Τερμιτών

Ο Τερμίτης είναι ένα ξυλοφάγο έντομο το οποίο κάνει τεράστιες καταστροφές στα ξύλα. Ο λόγος είναι ότι τρέφεται με την κυτταρίνη που περιέχει το ξύλο. Ανήκει στην τάξη των Ισόπτερων και συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαιότερων εντόμων στη γη καθώς έχουν βρεθεί απολιθώματα τερμιτών ηλικίας άνω των 100 εκατομμυρίων ετών. Υπάρχουν περίπου 2.500 είδη τερμιτών ενώ υπολογίζεται πως το βάρος τους στη γη είναι όσο και των ανθρώπων! Φαινομενικά είναι όμοιοι με τα φτερωτά μυρμήγκια, γεγονός που τους κάνει να περνάνε πολλές φορές απαρατήρητοι.

Είναι έντομα κοινωνικά και δημιουργούν κοινωνίες που αριθμούν από χιλιάδες έως εκατομμύρια άτομα! Έτσι λοιπόν, σε μία φωλιά Τερμιτών υπάρχουν:
Α. Τα αναπαραγωγά άτομα, τα οποία έχουν ως μοναδικό έργο την αναπαραγωγή.
Β. Οι οπλίτες, οι οποίοι σκοπό έχουν την άμυνα της φωλιάς από εξωτερικούς εχθρούς π.χ. μυρμήγκια.
Γ. Οι εργάτες, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το σύνολο των εργασιών π.χ. μεταφορά της τροφή μέσα στην φωλιά.

Η διάρκεια ζωής των αναπαραγωγών ατόμων είναι γύρω στα 12 χρόνια, ενώ των εργατών, που αποτελούν και το 60% της αποικίας, είναι 1 – 2 χρόνια.

τερμίτες

Όταν ο πληθυσμός των τερμιτών στην φωλιά αυξηθεί σημαντικά, τότε ένας μέρος αυτών βγάζει φτερά και μεταφέρεται σε άλλο σημείο, ώστε να ξεκινήσει να αναπαράγεται. Αυτή είναι η λεγόμενη σμηνουργία και πραγματοποιείται όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 24 – 35 oC και ο πληθυσμός τους αρκετά μεγάλος. Αυτό χρονικά σημαίνει πως οι τερμίτες θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η σμηνουργία συμπίπτει συνήθως με τις βροχοπτώσεις, χωρίς αυτό να αποτελεί κριτήριο σμηνουργίας.

Η διατροφή της φωλιάς πραγματοποιείται με την βοήθεια των εργατών, που τρέφονται με το ξύλο και τα κυτταρινούχα υλικά και το ανταλλάσουν με τα υπόλοιπα μέλη της αποικίας (φαινόμενο της τροφάλλαξης). Ωστόσο, οι τερμίτες είναι αθόρυβοι όταν τρώνε ξύλο, σε αντίθεση με το σαράκι που ακούγεται, γεγονός που δυσκολεύει την ανίχνευσή τους

Είδη Τερμιτών

Στην Ελλάδα έχουμε δύο ειδών τερμίτες, τους υπόγειους τερμίτες και τους τερμίτες του ξηρού ξύλου.

Οι υπόγειοι τερμίτες ζουν μέσα στο χώμα. Είναι οι πιο διαδεδομένοι και οι πιο καταστρεπτικοί. Σκάβουν υπόγειες στοές μέσα στο έδαφος που είναι δυνατόν να φθάσουν και τα 100 μέτρα μήκος. Οι στοές αυτές συνήθως βρίσκονται 1 – 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Έτσι, όταν ο Τερμίτης αντιληφθεί ότι υπάρχει ξύλο, δημιουργεί στοές και φθάνει την επιφάνεια του χώματος. Από εκεί, εφ' όσον η τροφή του είναι π.χ. κάποιο ξύλινο έπιπλο, κατασκευάζει επάνω στον τοίχο ένα κλειστό χωμάτινο τούνελ από σίελο και ρινίσματα χώματος και δια μέσω αυτού, οι εργάτες τερμίτες φθάνουν στο έπιπλο και αρχίζουν την καταστροφή του. Ο λόγος που κατασκευάζουν το κλειστό χωμάτινο τούνελ είναι ότι οι εργάτες είναι τυφλοί και δεν αντέχουν το ηλιακό φως! Έτσι, το κατασκευάζουν και μέσω αυτού κυκλοφορούν.

Οι τερμίτες του ξηρού ξύλου αντίθετα, δεν ζουν στο χώμα. Όταν πραγματοποιούν την σμηνουργία βρίσκουν κάποιο ξύλο με την κατάλληλη υγρασία, προσγειώνονται δίπλα του, αποκόπτουν τα φτερά τους και εισέρχονται μέσα σε αυτό, όπου ζουν και αναπαράγονται. Δεδομένου λοιπόν πως οι τερμίτες δεν κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσίας τους, πολλά μικρά φτερά δίπλα σε κάποιο ξύλο δεν θα πρέπει να μας περάσουν απαρατήρητα.

Μην ξεχνάτε...

Γενικότερα, οι τερμίτες σε αντίθεση με το σαράκι δεν κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους παρά όταν η καταστροφή του ξύλου έχει προχωρήσει και αυτό γιατί δεν κάνουν θόρυβο όταν καταστρέφουν το ξύλο, δεν αφήνουν ‘πριονίδι’ και δεν δημιουργούν τις χαρακτηριστικές τρυπούλες επάνω στο ξύλο.

Οι καταστροφές που προξενούν είναι τεράστιες! Ιδιαίτερα σε χώρες όπου ανήκουν στην εύκρατη ζώνη και οι κατοικίες είναι ξύλινες. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, οι ζημιές κοστολογούνται πάνω από 5 Δις Δολάρια το χρόνο!

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τους τερμίτες με τα φτερωτά μυρμήγκια.

Η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και απαιτεί εμπειρία. Η Entomokil διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση Τερμιτών. Πρέπει άμεσα να αντιδρούμε στην εμφάνιση φτερωτών εντόμων και να γίνεται έλεγχος από κάποιον ειδικό.  Ρωτήστε μας

Κλείσε Ραντεβού Τώρα

Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr

Προσφορές