Μυοκτονίες

Τα ποντίκια ή στα αρχαία Ελληνικά μυς ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών. Έτσι, η καταπολέμησή τους ονομάζεται μυοκτονία. Επίσης, τα ποντίκια ως τρωκτικά είναι αναγκασμένα να τροχίζουν συνεχώς τα μπροστινά τους δόντια καθώς αυτά μεγαλώνουν ακατάπαυστα και σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούν σε θάνατο.

Η ανάπτυξή τους είναι τρομερή. Η ώριμη θηλυκή ποντικός, σε λιγότερο από 1 μήνα, μπορεί να γεννάει  8 έως 12 μικρά. Βέβαια, ως επί το πλείστον, αναπαράγονται 6-8 φορές ετησίως. Έτσι, από ένα ζευγάρι μπορούν να αναπαραχθούν σε ένα χρόνο περισσότερα από 2.000 τρωκτικά!

Όσον αφορά τα είδη που εμφανίζονται στην Ελλάδα, έχουμε 3 είδη:

1. Το μικρό οικιακό ποντίκι (house mouse). Ευρίσκεται κυρίως σε κλειστούς χώρους, σπίτια, υπόγεια, αποθήκες.
2. Τον καφέ αρουραίο (brown rat), ο οποίος καλείται ο αρουραίος των υπονόμων.
3. Τον μαύρο αρουραίο (black rat), ο οποίος βρίσκεται στα πλοία και στις οροφές.

 

Ποντίκια & Συνήθειες

Τρώνε κάθε είδους τροφή και προκειμένου να φτάσουν σε αυτή προξενούν μεγάλες καταστροφές.  Η αναζήτηση της τροφής συμβαίνει κυρίως το βράδυ όπου υπάρχει ησυχία και χρόνος για εξερεύνηση. Σε περίπτωση που τα ποντίκια κάνουν την εμφάνισή τους και μέρα, τότε μάλλον το πρόβλημα έχει επεκταθεί.

Οι περιουσίες των ανθρώπων πλήττονται και για ένα ακόμη λόγο. Ροκανίζοντας με τα δυο μπροστινά δόντια τους καταστρέφουν ξύλινα και χάρτινα αντικείμενα καθώς τέτοια υλικά τα χρησιμοποιούν και για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Ωστόσο, αν τα υλικά αυτά είναι αντικείμενα αξίας, όπως πχ σε ένα μουσείο, δεν έχει καμία σημασία. Επίσης, αρέσκονται στο να καταστρέφουν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και σαν αποτέλεσμα, από βραχυκυκλώματα να προξενούνται φωτιές και να χάνονται περιουσίες.

Εκτός των υλικών καταστροφών τα ποντίκια μεταφέρουν και μικρόβια σοβαρών ασθενειών. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αρουραίοι στις αστικές περιοχές ζουν στους υπονόμους, μεταφέρουν επάνω τους θανατηφόρα μικρόβια. Ένα παράδειγμα είναι και η λεπτοσπείρωση που μεταφέρεται με τα ούρα των ποντικιών.

Ταυτόχρονα με τα μικρόβια, τα ποντίκια μπορεί να μεταφέρουν επάνω τους και άλλα έντομα όπως ψύλλους. Έτσι, η παρουσία ψύλλων θα μπορούσε να σημαίνει και παρουσία ποντικιών.

Η καλύτερη καταπολέμηση των ποντικιών είναι η προληπτική αντιμετώπιση. Η καθαριότητα και η μόνωση των χώρων είναι ζωτικής σημασίας. Η είσοδος των ποντικιών στο χώρο μας μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο από το να δράσουμε προληπτικά. Οι καταστροφές που κάνουν είναι τεράστιες.

Ρωτήστε μας!

Υπάρχουν επιλογές τόσο για την μόνωση του χώρου και την συνολική προληπτική αντιμετώπιση, όσο και για την κατασταλτική καταπολέμηση τους, σε περίπτωση δηλαδή που μπουν στο χώρο μας.

Η εταιρεία μας διαθέτει τεράστια εμπειρία στην καταπολέμησή τους ενώ έχει αντιμετωπίσει και έχει βρει λύσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.

Κλείσε Ραντεβού Τώρα

Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr