Υποκαπνισμοί - Fumigations

Με τον όρο υποκαπνισμό αναφερόμαστε στην καταπολέμηση των εντόμων με την χρήση τοξικού αερίου. Ο υποκαπνισμός εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που οι κοινές απεντομώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα . Σύνηθες παράδειγμα υποκαπνισμού είναι η απεντόμωση ξύλου για το σαράκι καθώς ούτε ο ψεκασμός αλλά ούτε τα καπνογόνα μπορούν να εισχωρήσουν μέσα στο ξύλο, όπου το σαράκι ζει και καταστρέφει. Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά σε σιλό για την απεντόμωση σπόρων κτλ.

Το βασικό υποκαπνιστικό αέριο για πάρα πολλά χρόνια ήταν το Βρωμιούχο Μεθύλιο. Ωστόσο, παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, χρησιμοποιούνταν ευρύτατα από τους γεωργούς και κατηγορήθηκε ότι συμβάλει στην καταστροφή του όζοντος. Έτσι, με τη συνθήκη του Μόντρεαλ, στις 18 Μαρτίου 2010 καταργήθηκε.

Το βασικό υποκαπνιστικό αέριο πλέον είναι η Φωστοξίνη. Υπήρξαν προσπάθειες και για ένα άλλο αέριο, το Profume (ή αλλιώς Vikane), το οποίο αντικαθιστούσε επάξια το Βρωμιούχο Μεθύλιο αλλά κρίθηκε ακριβό.

Η Φωστοξίνη ή αλλιώς Φωσφίνη, είναι ένα αέριο που έχει περίπου το ίδιο ειδικό βάρος με τον αέρα, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα διεισδυτική. Χρησιμοποιείται με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα για την απεντόμωση. Όμως, λόγω της σύνθεσής της, μπορεί να αντιδράσει με ορισμένα μέταλλα και πιο συγκεκριμένα με χαλκό, μπρούτζο, ασήμι και χρυσό, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως καλώδια, αγιογραφίες, πόμολα κ.α. πρέπει να μονωθούν καλά και σωστά.

Η φωστοξίνη εξολοθρεύει όλα τα έντομα των αποθηκών, σε όλα τα στάδια του βιολογικού τους κύκλου, ακόμα και των αβγών. Βεβαίως μαζί με τα έντομα εξοντώνει και όλα τα είδη ποντικιών, τα οποία μάλιστα είναι κατ’ εξοχήν ευαίσθητα. Εξοντώνει επίσης και όλα τα ακάρεα στα κινούμενα στάδια τους

Η Entomokil με τεράστια εμπειρία στους υποκαπνισμούς, μπορεί να σας δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Πρωταρχικά στηρίζοντας τους ατοξικούς τρόπους απεντόμωσης και εν συνεχεία με την αξιολόγηση και εφαρμογή του κατάλληλου τρόπου απεντόμωσης, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.