Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά Αρθρόποδα τα οποία ανήκουν στην Τάξη των Αραχνοειδών.
Ανάλογα με το που τα βρίσκουμε, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε κατηγορίες. Έτσι, έχουμε Ακάρεα:
- της σκόνης του σπιτιού,
- των κατοικίδιων ζώων (θηλαστικών και πτηνών),
- των αποθηκών και τροφίμων
- του ανθρώπου.
Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης έχουν μέγεθος περίπου 0,3 mm, και είναι αόρατα από το ανθρώπινο μάτι. Μία σύγκριση μεγέθους είναι πως περίπου 1500 ακάρεα, χωρούν στο κεφάλι μιας καρφίτσας! Τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος, που αφαιρούνται λόγω της φυσικής διαδικασίας της απολέπισης. Η διαδικασία αυτή στο σώμα μας γίνεται συνεχώς ενώ μάλιστα υπολογίζεται πως το 90% της σκόνης του σπιτιού αποτελείται από τα ανθρώπινα αυτά κύτταρα. Επίσης, τα ακάρεα τρέφονται και με τρίχες, προσβάλλοντας κυρίως τον θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα την φαγούρα, το κοκκίνισμα κτλ.
Ακάρεα & Υγεία
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα ίδια τα έντομα αλλά και περιττώματά τους. Τα ακάρεα παράγουν καθημερινά 20 έως 30 περιττωματικές μπαλίτσες. Το επικίνδυνο αυτό περιττωματικό υλικό είναι ελαφρύτερο από τον αέρα με αποτέλεσμα η κάθε μετακίνηση του σώματός μας στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου να λειτουργεί σαν σπρέι, εκτοξεύοντας τους ρύπους επάνω μας.
Η εισπνοή των περιττωμάτων από τα ακάρεα, προκαλεί ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυτό είναι η αιτία αλλεργιών και προβλημάτων. Επί προσθέτως, οι μύκητες που υπάρχουν στα μαξιλάρια του ύπνου τρέφονται από τα απορρίμματα των ακάρεων και από τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος και αναπτύσσονται οπότε και συμβάλλουν σημαντικά στην επιδείνωση αλλεργικών καταστάσεων όπως το άσθμα.
Ένας από τους χώρους που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους είναι το στρώμα και το μαξιλάρι του ύπνου, με τα οποία εμείς έχουμε άμεση επαφή κατά τη διάρκεια του 1/3 περίπου της ζωής μας.
Έρευνες έδειξαν ότι σε ένα μονό στρώμα ύπνου, υπάρχουν έως 10.000.000 ακάρεα! Υπολογίζετε πως ένα καινούργιο στρώμα σε ένα μήνα φιλοξενεί 5.000 ακάρεα, σε τέσσερις μήνες 500.000 και σε ένα χρόνο πάνω από 5.000.000. Άρα όσο παλαιότερο είναι ένα στρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η παθογόνος επιβάρυνσή του.
Από την άλλη πλευρά που είναι και η πιο επώδυνη, τα ακάρεα προκαλούν ένα ερυθρό εξάνθημα με έντονο κνησμό, το οποίο ονομάζεται ψώρα. Η ψώρα είναι μία άκρως μεταδοτική νόσος που οφείλεται στο ακάρι της ψώρας, για το οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα καθώς συγχέεται συχνά με την ψωρίαση.
Αντιμετώπιση
Για τον περιορισμό της ανάπτυξης των ακάρεων, προληπτικά θα πρέπει να:
- Αλλάζονται κάθε βδομάδα τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες, ιδίως αν έρθουν σε επαφή με ιδρώτα
- Γίνεται καλός αερισμός του χώρου και ν’ απομακρύνεται η υγρασία
- Γίνεται χρήση σκούπας με ειδικά φίλτρα για το σκούπισμα του σπιτιού
- Βγαίνει το στρώμα & τα μαξιλάρια στον ήλιο 1-2 φορές το μήνα.
- Σε περίπτωση συμπτωμάτων, απεντόμωση με ειδικό φάρμακο.
Κλείσε Ραντεβού Τώρα
Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr