Οι κοριοί (bed bugs) είναι αιμομυζητικά έντομα τα οποία ως επί το πλείστον τα βρίσκουμε στους χώρους της κρεβατοκάμαρας, όπου και κάνουν την εμφάνισή τους τις βραδινές ώρες. Υπάρχουν πάνω από 90 είδη κοριών που παρασιτούν σε διάφορα ζώα (ποντίκια, νυχτερίδες, πουλιά κτλ.). Τα 2 είδη που παρασιτούν στον άνθρωπο είναι το Cimicidae lectularious και C. Hemipterus και ανήκουν στην τάξη Hemiptera.
Η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου, ωστόσο είναι δυσδιάκριτοι καθώς αρέσκονται να τρυπώνουν σε ραφές, σχισμές και ανοίγματα. Αποτελούν πλέον πρόβλημα για πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, νοσοκομεία, στρατόπεδα, κατοικίες και διαμερίσματα. Μπορεί να βρεθούν στα έπιπλα, στα παράθυρα, στους τοίχους, στις αποσκευές, στα κάδρα, στις κουρτίνες, στους καναπέδες κτλ.
Σημαντικοί λόγοι για την αύξησή των προσβολών από τους κοριούς είναι η αύξηση των μετακινήσεων του ανθρώπου, η αύξηση μεταφοράς αγαθών καθώς και η μείωση της χρήσης των υπολειμματικών εντομοκτόνων για τον έλεγχο των κατσαρίδων.
Χαρακτηριστικά Κοριών
Το χρώμα τους είναι καφέ – κόκκινο και το μέγεθός τους είναι 5-7 mm. Έχουν σχήμα ωοειδές και πεπλατυσμένο, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο πτέρωμα ή στο τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν. Για να αιμομυζήσουν κρύβονται περιμένοντας την εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον τους, κυρίως το βράδυ, με μέγιστο ποσοστό κρουσμάτων τις πρώτες πρωινές. Ωστόσο, εκτός του ότι είναι ανθεκτικοί σε χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν χωρίς τροφή έως και 12 μήνες!
Η ζωή τους διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως και τουλάχιστον 12 μήνες. Αναπαράγονται με αυγά τα οποία εναποθέτει το θηλυκό μεμονωμένα σε σχισμές, κατά μέσον όρο 1-5 την ημέρα. Έτσι, κάθε θηλυκός κοριός εναποθέτει συνολικά 200 αυγά μ.ο. κατά τη διάρκεια της ζωής του (αριθμός που μπορεί να φθάσει μέγιστο τα 540 αυγά), τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θέλουν 21 ημέρες για να εκκολαφθούν.
Οι κοριοί προσελκύονται από τον άνθρωπο εξαιτίας του Διοξειδίου του Άνθρακα που αποβάλει. Το νύγμα τους (δάγκωμα) δεν προκαλεί πόνο, ωστόσο πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του κοριού το οποίο εγχύεται κατά την αιμομύζηση. Επίσης δεν θεωρείται ότι μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο.
Χαρακτηριστικό των κοριών είναι ότι τα τσιμπήματα τους βρίσκονται σε σειρά, “γαζώνουν” τον ξενιστή. Επίσης, αφήνουν μικρές μαύρες κηλίδες πίσω τους, μετά από τα τσιμπήματα. Αυτές είναι υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης, τα οποία έχουν αποβάλει οι κοριοί.
Σε περίπτωση υποψίας - παρουσίας κοριών πρέπει να μας καλέστε μας άμεσα.
Κλείσε Ραντεβού Τώρα
Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr