Καταπολέμηση Σαράκι

Με τον όρο Σαράκι του Ξύλου εννοούμε μία πληθώρα από διαφορετικά έντομα τα οποία τρώνε το ξύλο και όχι μόνον ένα έντομο. Τα έντομα αυτά προσβάλλουν κάθε είδους ξύλου, κατεργασμένο ή μη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που πλήττεται ακόμα και η στατικότητα των ξύλινων κατασκευών ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν πολιτιστικά έργα ανεκτίμητης αξίας. Ωστόσο βέβαια συμβάλουν σημαντικά στην ανακύκλωση του ξύλου στη φύση.

Το σαράκι ανήκει στην τάξη των κολεοπτέρων, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικίλη ομάδα του Ζωικού Βασιλείου στον πλανήτη. Ο λόγος που το σαράκι τρέφεται με ξύλο είναι γιατί του αρέσει η κυτταρίνη, η λιγνίνη και η ημικυτταρίνη που περιέχει το ξύλο. Εξαίρεση στις ουσίες αυτές είναι το σαράκι που ανήκει στην υποοικογένεια Lyctinae καθώς δεν μπορεί να τις διαλύσει και αρέσκεται στο άμυλο που περιέχει το ξύλο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το είδος Lyctus brunneus, που ανήκει στα Lyctinae, είναι το πιο συχνά απαντώμενο είδος στον Ελληνικό χώρο.

Η προσβολή του ξύλου από το σαράκι εκτός από λόγους διατροφής γίνεται και για λόγους αναπαραγωγής. Το ώριμο έντομο πετάει και ψάχνει να βρει το “κατάλληλο” ξύλο για να διεισδύσει. Μπαίνει λοιπόν μέσα στο ξύλο από ρωγμές ή τρύπες που μπορεί να έχει και τοποθετεί τ’ αυγά του. Μόλις αυτά σκάσουν αρχίζουν και τρώνε το ξύλο μέχρι τα καινούργια έντομα να μεγαλώσουν. Αφού ωριμάσουν, κάνουν την χαρακτηριστική τρύπα στο ξύλο και πετούν στο περιβάλλον όπου βρίσκουν το ταίρι τους και αρχίζει ο νέος βιολογικός κύκλος. Η διάρκεια αυτού του κύκλου είναι συνήθως 2-3 χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ψιλή σκόνη που πέφτει από τις τρύπες είναι ρινίσματα ξύλου ανακατεμένα με περιττώματα του εντόμου. Αυτή την σκόνη την εξετάζουμε και από το σχήμα των περιττωμάτων γνωρίζουμε το είδος του εντόμου από το οποίο προέρχεται η σκόνη.

 

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καταπολέμησης όπως ο ενέσιμος τρόπος, οι επαλείψεις, ο ψεκασμός, ο εμβαπτισμός, αλλά ο πλέον αποτελεσματικός είναι ο υποκαπνισμός, ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει σε ξύλα που ευρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή.

Ένας επί τόπου έλεγχος του προβλήματος κρίνεται απαραίτητος για τη σωστή διάγνωση και πρόταση της θεραπείας.

Η Entomokil διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα για όλη την Ελλάδα Ατοξική μέθοδο για την καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων, η οποία εξοντώνει όλα τα είδη εντόμων και εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους χωρίς να επηρεάζει τους ανθρώπους ή τα κατοικίδια ζώα.

Κλείσε Ραντεβού Τώρα

Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr