Τα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae και ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων. Πρωτοεμφανίστηκαν στη γη στα μέσα της Κρητιδικής περιόδου και υπολογίζεται ότι πλέον υπάρχουν πάνω από 22.000 είδη, δείχνοντας έτσι το υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας που διαθέτουν.
Ανατομικά χωρίζονται σε 3 τμήματα. Το κεφάλι, στο οποίο υπάρχουν οι κεραίες που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε χημικά σήματα, το θώρακα και την κοιλιά. Τα στάδια ανάπτυξής του είναι αυγό, προνύμφη, νύμφη και τέλειο έντομο.
Οι αποικίες τους είναι ιδιαίτερα πολυπληθής γι’ αυτό και τα άτομα ανάλογα με το σκοπό που επιτελούν χωρίζονται σε κάστες. Έτσι λοιπόν έχουμε τις Βασίλισσες, τους Κηφήνες και τις Εργάτριες.
Αποικίες
Οι Βασίλισσες γεννούν μόνο αυγά και σε μία αποικία μπορούν να συνυπάρχουν πολλές. Είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μυρμήγκια της αποικίας. Αρχικά έχουν φτερά τα οποία αποχωρίζονται μόλις κάνουν την ‘πτήση’ ζευγαρώματος, όπου και λαμβάνουν αρκετό γεννητικό υλικό για την υπόλοιπη ζωή τους . Ύστερα, αναλώνονται στην παραγωγή των αυγών. Η διάρκεια της ζωής τους μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια.
Οι Κηφήνες είναι τα αρσενικά άτομα της αποικίας. Διαθέτουν φτερά και είναι λίγο μικρότεροι σε μέγεθος από τις Βασίλισσες. Σκοπός τους είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας, μετά την οποία το πολύ μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων πεθαίνουν.
Οι εργάτες είναι θηλυκά άτομα που ειδικεύονται σε διάφορες εργασίες. Συνήθως οι εργασίες αυτές ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος των εργατριών. Παράδειγμα, οι μικρού μεγέθους εργάτριες αναλαμβάνουν τη φύλαξη, οι μεσαίου την άμυνα και τις εκσκαφές, ενώ οι μεγάλου μεγέθους μεταφέρουν την τροφή.
Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μυρμήγκια ζουν και συμβιώνουν. Ιδιαίτερο παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο βρίσκουν την τροφή τους. Αρχικά, στέλνουν ανιχνευτές που ψάχνουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή για φαγητό. Μόλις η τροφή βρεθεί ακολουθούν τον συντομότερο και ταχύτερο δρόμο για να επιστρέψουν στη φωλιά τους. Ταυτόχρονα αφήνουν και χημικά σήματα (φερομόνες) τα οποία ύστερα ακολουθούν οι εργάτριες για να οδηγηθούν στην τροφή και να την περισυλλέξουν!
Στη φύση, τα μυρμήγκια βοηθούν στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών καθώς και στον αερισμό τους εδάφους, λόγο των στοών που δημιουργούν. Ωστόσο δημιουργούν και προβλήματα. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την βιοποικιλότητα μιας περιοχής εξαιτίας των μεγάλων αποικιών που δημιουργούν, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες (έχουν βρεθεί να μεταφέρουν Σταφυλόκοκκο, Σαλμονέλα, κα.). Επίσης, υπάρχουν μυρμήγκια που κάνουν καταστροφές στο ξύλο με σκοπό να φτιάξουν τις φωλιές τους (σε αντίθεση με τους τερμίτες που τρέφονται από αυτό).
Αντιμετώπιση Μυρμηγκιών
Η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να γίνει άμεσα και από εξειδικευμένο συνεργείο. Σημαντικό επίσης είναι να μην τα πειράξετε! Σε περίπτωση που "καθαρίσετε" κάποια, δεν λύνεται το πρόβλημα απλά το αναβάλετε. Αν τα ενοχλήσετε απλά κρύβονται για ένα διάστημα και δυσκολεύετε την αντιμετώπισή τους.
Προσοχή
Τα φτερωτά μυρμήγκια είναι όμοια με τους τερμίτες. Σε περίπτωση που βρεθούν ‘φτερωτά μυρμήγκια’ ειδοποιήστε μας ΑΜΕΣΑ για να το εξακριβώσουμε. Αποφεύγοντάς το μπορεί αργότερα να έχετε πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες για όλα τα ξύλινα είδη στους χώρους σας.
Η Εντομοκιλ μπορεί να σας δώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Μην πειράξετε τα μυρμήγκια και Καλέστε μας Άμεσα .
Κλείσε Ραντεβού Τώρα
Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr