Ως “ Έντομα αποθηκών ” θεωρείται κάθε είδος εντόμου που προσβάλλει και ζημιώνει αμέσως ένα προϊόν και μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί σε μια αποθήκη ή χώρο που φιλοξενεί επί αρκετό χρονικό διάστημα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα.
Από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί φυτά, να παράγει προϊόντα για την διατροφή του και να τα αποθηκεύει από τη μια συγκομιδή μέχρι την επόμενη, τα έντομα υπήρξαν διαρκώς παράσιτα των προϊόντων αυτών. Ιστορικά, δεν υπάρχουν δεδομένα για τα έντομα που συνδέονται με τον πρωτόγονο άνθρωπο και την τροφή του. Τα πλέον πρόσφατα ευρήματα είναι εκείνα του Trίbolίum sp. που βρέθηκε σε Αιγυπτιακό τάφο της 6ης δυναστείας του 2500 π.Χ. και των Stegobίum panίceum, Ptίnus sp. και Lasίoderma serrίcone που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών (1930-1380 π.Χ.) καθώς και του Lasioderma serricorne του 1450 π.Χ. στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη). Όλα τα παραπάνω είδη είναι σήμερα ευρύτατα διαδεδομένα σε αποθηκευτικούς και άλλους συναφείς χώρους γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Το μέγεθος αλλά και το σχήμα του σώματος των εντόμων αποθηκών είναι κύριοι παράγοντες της επιτυχίας τους ως ζωικοί εχθροί. Το μήκος του σώματος των τελείων ποικίλει από περίπου 1 mm μέχρι 12 mm ενώ η πλειονότητά τους δεν ξεπερνά τα 5 mm. Έτσι, μια στενή ρωγμή ή σχισμή στην εσωτερική κατασκευή του αποθηκευτικού χώρου γίνεται πολλές φορές καταφύγιο πληθυσμών εντόμων. Από εκεί, είναι ικανά να ξεκινήσουν σοβαρές προσβολές στα φιλοξενούμενα προϊόντα. Το μικρό μέγεθός τους, τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφεύγουν εύκολα τους φυσικούς τους εχθρούς αλλά πολλές φορές και τα εντομοκτόνα.
Είδη Εντόμων Αποθηκών
Υπάρχουν είδη εντόμων (π.χ. τα Bruchidae) που είναι εχθροί των καλλιεργειών. Αναπτύσσονται στους αγρούς και τους ωριμάζοντες σπόρους και είναι ικανά να διαχειμάσουν στο ξηρό αποθηκευμένο προϊόν. Χρησιμοποιούν την αποθήκη ως "γέφυρα" για να περάσουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αρκετά από αυτά, με μικρές αλλαγές στις συνήθειες, έχουν γίνει γνήσια έντομα αποθηκών. Επίσης, άλλα έντομα (π.χ. τα Ptinidae) που ζουν στις κατασκευές των κτιρίων και τρέφονται με διάφορα υλικά και υπολείμματα (residues), είναι δυνατόν να αναμιχθούν με το αποθηκευμένο προϊόν και να θεωρηθούν και αυτά έντομα αποθηκών.
Τα περισσότερα είδη εντόμων αποθηκών ανήκουν στα Κολεόπτερα. Αμέσως μετά είναι τα Λεπιδόπτερα και ύστερα τα πολύ λιγότερα σε αριθμό ειδών και ατόμων τα Υμενόπτερα. Ελάχιστα είναι τα Ημίπτερα κυρίως Reduviidae και Anthocoridae που είναι αρπακτικά διαφόρων ειδών και ζουν στους αποθηκευτικούς χώρους. Η ύπαρξη ειδών άλλων Τάξεων, κρίνεται μάλλον συμπτωματική.
Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων εντόμων με τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα είναι η ευρεία γεωγραφική τους εξάπλωση. Είναι γεγονός ότι τα έντομα αυτά, ακόμη και εκείνα που έχουν χάσει την ικανότητα να πετούν, είναι μεγάλοι ταξιδιώτες. Από μόνα τους μπορούν να βρεθούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Με την βοήθεια του ανθρώπου ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, με το ρόλο του μεταφορέα ν' αναλαμβάνει το διεθνές εμπόριο. Τα έντομα ταξιδεύουν μέσα σε αμπάρια πλοίων, containers, βαγόνια τραίνων, φορτηγά, αεροπλάνα κ.λ.π. τις περισσότερες φορές μαζί με την τροφή τους, έχοντας προσβάλει τα προϊόντα πριν από την φόρτωση. Η αποθηκευτική διαδικασία και η διακίνηση των προϊόντων από τις αποθήκες στα εργοστάσια, συσκευαστήρια, μύλους κ.λπ. επιτρέπουν στα έντομα αποθηκών να αναπτύσσονται σε στεγασμένους χώρους και να επιζούν κάτω από συνθήκες και περιβάλλοντα που διαφορετικά δεν θα τα ευνοούσαν.
Η σημασία τους
Σύμφωνα με υπολογισμούς του F.A.O. (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), οι απώλειες σε έτοιμο προϊόν κατά την αποθήκευση ανέρχονται στο 17% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής (10% από έντομα και 7% από ακάρεα, τρωκτικά και ασθένειες). Οι ποσότητες που αναλίσκονται από έντομα στις αποθήκες και τις καλλιέργειες, μόνο των σιτηρών, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους λιμούς που σχεδόν μονίμως απειλούν τις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Η Entomokil μπορεί να δώσει λύσεις δρώντας τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά. Ενημερωθείτε έγκαιρα. Η προληπτική προσέγγιση μειώνει δραματικά τις ζημιές και τελικά αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος.
Κλείσε Ραντεβού Τώρα
Tηλέφωνο: 210 4965534 | 210 4965538
Κινητό: 697 7445400
Email: info@entomokil.gr